Öppen spis

De öppna spisarna i föreningens hus är godkända att använda och sotning av dessa eldstäder görs vart fjärde år. 

När du tänder en brasa uppifrån och ned när du vedeldar så brinner brasan också uppifrån och ned, detta skapar avsevärt mindre föroreningar i luften, ger en jämnare förbränning och också mer värme.

När du ska elda i din öppna spis är det därför viktigt att tänka på följande:

  1. Öpppna spjället till din öppna spis.
  2. Öppna ett fönster på glänt i ett annat rum, då husets mekaniska ventilation försvårar draget genom eldstaden
  3. Lägg ett par större vedträn underst i eldstaden och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant.
  4. Placera tändved i toppen av brasan, under de översta vedträna.
  5. Tänd på brasan.
  6. Varefter elden tar sig, lägg på fler vedträn.
  7. Efter eldning och all glöd är släckt ska spjället till öppna spisen stängas. Detta för att inte fläkten på vinden ska suga luft från öppna spisen, utan från frånluftskanalerna som finns i kök och bad.

Dokument